Waarom je dagelijks een koperen tongschraper moet gebruiken

 

Je poetst je tanden, reinigt je gezicht, maar gebruikt je een tongschraper? Dit is het wellness-geheim waaraan je op het punt staat verslaafd te raken. Tongschrapen is een oude ayurvedische zelfzorgpraktijk om giftige stoffen, ama genaamd, van het oppervlak van je tong te verwijderen, wat niet alleen je adem verfrissend maakt, maar ook de spijsvertering verbetert.

Ayurveda is het oude Indiase gezondheidssysteem gericht op het genezen van het lichaam door middel van de spijsvertering.

We beginnen het spijsverteringsproces op het moment dat we voedsel in onze mond stoppen. Als onze tong bedekt is met bacteriën, voedselresten, schimmels, giftige stoffen en/of dode cellen (wat veel vaker voorkomt dan je denkt), kan onze tong het voedsel dat we eten niet goed aangeven, en sturen ze dus niet de nodige signalen naar ons lichaam over wat voor soort verteringsenzymen en hoeveel maagzuur er nodig is. Het schrapen van je tong is dus net zo goed voor je buik als het drinken van warm water.

Het is niet alleen de ayurveda die de laag van de tong afschraapt. Tandtechnisch onderzoek heeft aangetoond dat het schrapen van de tong nog effectiever is om giftige stoffen en bacteriën van de tong te verwijderen dan een tandenborstel. Als we onze tongen niet afschrapen, worden deze giftige stoffen weer opgenomen door het lichaam. Dit veroorzaakt spijsverterings- en andere problemen. Het schrapen van de tong maakt onze smaakpapillen ook gevoeliger, waardoor we ons voedsel beter kunnen proeven en voorkomen dat we te veel eten.

Voordelen van het gebruik van een Tongschraper

+ Reinigt  gifstoffen, bacteriën, puin, schimmels en dode cellen van de tong.
+ Verbetert de ademhaling
+ Verbetert de spijsvertering
+ Verhoogt de smaakpapillen
+ stimuleert zachtjes de interne organen
+ Verhoogt uw bewustzijn van uw huidige welzijn door het observeren van uw tong.

Als de tongschraper goed verzorgd wordt, gaat hij een leven lang mee.

Hier zijn onze top zero waste tips voor het reinigen van koper:

METHODE 1

Giet azijn en zout in een pan en breng het aan de kook. Je hebt ongeveer 3 delen zout op 1 deel zout nodig.
Plaats de tongschraper in de kom en laat deze 10-15 minuten staan.
Gebruik dan een oude doek om het te verwijderen en vuil of aanslag te verwijderen.
Spoel de tongschraper af in water.
Poets met een schone, zachte, droge doek.

METHODE 2

Snijd twee citroenen in tweeën.
Wrijf de tongschraper met de citroen tot de aangetaste delen verwijderd zijn. Voeg desgewenst zout toe aan de citroen helft.
Spoel en polijst met een schone, zachte, droge doek.

Heb je tips nodig voor het schrapen van jouw tong?

Schraap de tong zachtjes van achteren naar voren voor 7 tot 14 slagen.
Spoel de tongschraper tussen de streken door als er zich veel tandplak heeft opgehoopt.
Schraap totdat er geen plak meer zichtbaar is op de tong.

References:

  1. Grass G, Rensing C, Solioz M. Metallic copper as an antimicrobial surface. Appl Environ Microbiol. 2011 Mar;77(5):1541-7. doi: 10.1128/AEM.02766-10. Epub 2010 Dec 30. Review. PubMed PMID: 21193661; PubMed Central PMCID: PMC3067274.
  2. Samanovic MI, Ding C, Thiele DJ, Darwin KH. Copper in microbial pathogenesis: meddling with the metal. Cell Host Microbe. 2012 Feb 16;11(2):106-15. doi: 10.1016/j.chom.2012.01.009. Review. PubMed PMID: 22341460; PubMed Central PMCID: PMC3285254.