Je verdient een gezond lichaam en een gelukkig leven.

 

Je lichaam de voeding geven die het nodig heeft om te gedijen is een belangrijke daad van zelfzorg. Maar laten we eerlijk zijn, soms is het niet zo makkelijk om te eten zoals je weet hoe het moet. Gelukkig is het makkelijk om je lichaam elke dag wat liefde te tonen door extra essentiële voeding in te nemen. 

Wetenschappers definiëren een vitamine als een verbinding die essentieel is voor het leven. En aangezien uw lichaam de meeste van deze vitaminen niet zelf kan aanmaken, kunnen ze alleen afkomstig zijn van het voedsel dat je elke dag eet.  Betrouwbare gedocumenteerde onderzoeken bewijzen dat onze voedselvoorraad niet meer zo rijk is aan voedingsstoffen als vroeger.

Het idee dat je al je belangrijke voedingsstoffen alleen uit de voeding kunt halen, was 50 jaar geleden misschien wel waar, toen voedsel van eigen bodem en uit lokale bronnen van kleinschalige boerderijen kwam, maar het was ook de manier van leven. Het was het goede leven. Met veel minder gejaagdheid en stress.

Maar nu? De aard van ons voedsel, en hoe we het verkrijgen, is drastisch veranderd. Als gevolg daarvan hebben 9 van de 10 Europeanen  een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen in hun dieet.

En als dat je ogen niet opent voor de gezondheidscrisis die we als natie meemaken, dan is dit misschien wel het geval: Europa leidt de wereld in sterfgevallen veroorzaakt door degeneratieve ziekten. De naam die aan dergelijke ziekten wordt gegeven - DEGENERATIEVE - duidt op een voedingsdeficiëntie. Ja, voedingstekort ondermijnt de gezondheid. We zijn overvoed en ondervoed.

Hoewel er veel redenen zijn waarom we de cellen van ons lichaam voeden  met aanvullende voeding, zijn hier mijn top 3 redenen om...

 

1. Bodem en Voedingsstoffen Uitputting.

Veel van de groenten en fruit die we vandaag de dag eten, bevatten minder vitaminen en mineralen dan onze grootouders aten. Een studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition die USDA voedingsgegevens over 43 groenten en fruit in 1950 en 1999 vergeleek, toonde aan dat het voedsel tot 38% minder proteïne, calcium, kalium, ijzer, riboflavine en ascorbinezuur bevatte. Volgens onderzoeker Donald Davis zijn de extra voedingsstoffen die in 1950 niet werden onderzocht - magnesium, zink en vitaminen B6 en E - waarschijnlijk ook afgenomen.

 

Dan de afgenomen hoeveelheid voedingswaarden bij verschillende fruitsoorten, groenten en granen. ‘Deze verhalen komen met regelmaat bovendrijven en zijn op weinig gebaseerd’, valt Theo Niewold, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven, met de deur in huis.

En inderdaad, dit is niet de eerste keer dat er naar dalende voedingswaarden in groenten en fruit verwezen wordt. Volgens een artikel in New Scientist van 2015 ligt het aan selectie waardoor groenten steeds minder bitter geworden zijn. Dit zou gepaard gaan met een afname van ‘fytonutriënten’ of bioactieve stoffen in planten. Ook de Britse food journalist Bee Wilson schrijft in een artikel uit 2019 dat moderne ‘ontbitterde’ groenten en fruit minder fytonutriënten bevatten, waarin juist veel berschermende gezondheidsvoordelen zitten.

 

2.Voortijdige oogst en langere transporttijden.

Onze producten worden eerder geoogst om langere transportentijden in zowel de nationale als de mondiale landbouw mogelijk te maken. Er zijn hier twee echte problemen...

Voortijdig oogsten: Denk aan een plant die aan zijn liaan vastzit als een baby die aan zijn navelstreng vastzit. De wijnstok is de voedingsbron. Hij brengt voedingsstoffen uit de bodem naar boven via de wortels en trekt mineralen naar de vruchten van de plant. Het probleem waar we nu mee te maken hebben is dat onze groenten en fruit voortijdig worden geoogst en dan valselijk worden gerijpt met ethaangassen op weg naar uw lokale supermarkt. Voortijdig oogsten verkort de tijd dat de plant aan de wijnstok blijft staan, waardoor er minder voedingsstoffen uit de grond naar de plant komen.

Transporttijd: Voedingsstoffen in planten beginnen af te nemen op het moment dat ze van hun liaan worden geplukt - in wezen is dit het moment waarop de plant begint te rotten door een snelle afname van de voedingsstoffen, omdat de plant niet meer aan zijn voedingsbron is gehecht - de liaan!   Conventioneel voedsel kan maar liefst 7-14 dagen onderweg zijn voordat het in de supermarkt aankomt. Ons steeds groter wordende voedselsysteem zorgt ervoor dat we waardevolle voedingsstoffen mislopen vanwege de tijd die het kost om van de boerderij naar de vork te gaan.

3. Voedselverontreiniging en chemische stoffen voor het milieu.

Alleen al het leven in de moderne wereld heeft een negatieve invloed op de voedingsstoffenniveaus, omdat het dagelijkse bombardement met milieugif het ontgiftingssysteem van ons lichaam harder laat werken en onze voedingsstoffenniveaus snel kan aantasten. Trends in de landbouw zijn onder andere chemische meststoffen, herbiciden, pesticiden, moderne teelttechnieken, terwijl er ook kankerverwekkende chemicaliën in onze huishoudproducten en persoonlijke verzorgingsproducten worden geladen. Enige blootstelling is onvermijdelijk.

Aanvulling met voedingsstoffen ter ondersteuning van de natuurlijke afweersystemen van het lichaam kan een schild vormen voor de gemiddelde persoon.

 

DUS WAT KAN JE DOEN?

Voordat je je handen vol hebt aan gezonde voeding, weet dat je de kracht hebt om je cellen te voeden

 

Bij liposomale voedingssupplementen zitten de vitamines (of andere werkzame stoffen) verpakt in minuscule vetachtige bolletjes: liposomen. Een prachtige techniek waarbij de inhoud beschermd is tegen afbraak door het maagzuur. In de vorm van een liposoom (membraan) herkent je lichaam het als een lichaamseigen cel en neemt deze veel beter op en meer verspreid over een langere periode.