Wat is Probiotische Huidverzorging?

Probiotica zijn micro-organismen die van nature in en op het lichaam voorkomen en die een grote invloed hebben op de gezondheid van de huid en het algehele uiterlijk. Hoewel ze bekend zijn in de wereld van voeding en supplementen, is het gebruik van probiotica voor de huid (d.w.z. plaatselijk toegepast) een opkomende en fascinerende grens.

Het is niet zo eenvoudig als het kopen van zomaar een "probiotische crème" op de markt. Om echt de vruchten te plukken van probiotica in de huidverzorging, moet aan belangrijke formuleringsoverwegingen worden voldaan. We nemen u mee door de essentie van het begrijpen van probiotica, zodat u ze kunt gebruiken om uw huid ten goede te veranderen.

 

Waarom probiotica belangrijk zijn


Probiotica omvatten een steeds veranderende reeks van micro-organismen die in en aan het oppervlak van ons lichaam leven (1). Elke persoon heeft zijn eigen kenmerkende, steeds veranderende combinatie van deze organismen, bekend als het microbioom. Het is pas recentelijk dat onderzoekers de impact van probiotica op de huid, acne en andere aandoeningen echt beginnen te begrijpen.

 

Om u een idee te geven van hoe ver het onderzoek in korte tijd is gekomen, minder dan 10 jaar geleden dachten wetenschappers dat er ongeveer 200 verschillende soorten microben in en op ons lichaam leefden; vandaag de dag weten we dat er triljoenen beestjes zijn die de ruimte met ons delen (2). Laat je daar niet door besluipen - ze spelen een belangrijke rol in het vermogen van de huid om zichzelf te beschermen; we zouden letterlijk niet zonder hen kunnen bestaan!

 

Schade door de zon, vervuilende stoffen in de lucht, dieet en irriterende huidverzorgingsproducten zijn slechts een paar voorbeelden van wat het microbioom van de huid uit balans kan brengen, wat kan leiden tot blijvende problemen zoals acne, droogte of een rode, gevoelige huid (3). Het doel van probiotische huidverzorging is om het delicate evenwicht te helpen herstellen waardoor de goede bacteriën kunnen floreren, zodat de huid zichzelf in topconditie kan houden.

 

Hoe Probiotica de huid ten goede komen


Het huidoppervlak is een veelzijdige omgeving, bijna als een stad van levende wezens die in elk deel ervan wonen en werken, en probiotica spelen een cruciale rol in het in balans houden ervan.

 

Het stabiliseren van het microbioom helpt:

  • Het huidoppervlak te versterken tegen indringers in het milieu. (4)
  • Verbetert het vermogen van de huid om gehydrateerd te worden en te blijven. (5)
  • Verminderen van factoren die een gevoelige, rode huid veroorzaken. (5)
  • Zichtbaar verbeteren van tekenen van droogte, waaronder een strak, ongemakkelijk gevoel. (5)
  • Herstel van een gezonde pH-balans van het huidoppervlak. (6)

 

Het is belangrijk om te erkennen dat probiotica's alleen niet het antwoord zijn. Ze werken het beste in combinatie met ingrediënten die bekend staan als prebiotica. Prebiotica voeden op natuurlijke wijze de groei van probiotica en helpen hen te gedijen zodat ze hun werk effectief kunnen doen (5).

De beste probiotische vochtinbrenger (of een andere probiotische huidverzorging) moet zowel prebiotica als probiotica bevatten voor een optimaal resultaat.

Er is nog een ander essentieel onderdeel van de vergelijking: Omdat probiotica op het huidoppervlak afbreken, creëren ze andere huidvriendelijke stoffen die bekend staan als postbiotica (7). Postbiotica zijn onder andere hyaluronzuur, peptiden en vitaminen, die allemaal helpen om tekenen van veroudering te verminderen, de hydratatie te stimuleren en de gezonde, levendige huidskleur te verbeteren.                  Het is de synergie tussen deze "biotica" die het verschil maakt als het gaat om probiotische huidverzorging.

 

Welke probiotica zijn goed voor de huid?


Er is onderzoek gedaan naar tal van probiotica voor de huid, acne en andere aandoeningen, maar het is onmogelijk om er één uit te kiezen als de beste, aangezien iedereen een uniek microbioom heeft. Zoek in plaats daarvan naar een formule die een mix van "biotische" ingrediënten bevat (pre-, pro-, en post-) voor een goed afgeronde aanpak om het gezonde microbioom van de huid te stabiliseren en te behouden.

 

Bewezen probiotische huidverzorgingsingrediënten zijn onder andere de soort Lactobacillus, Bifidabacterium, Vitreoscilla en diverse fermenten (5).
Voor bronnen van prebiotica, zoek naar ingrediënten zoals xylitol, rhamnose, glucomannaan en oligosacchariden (5).
Voor postbiotisch compatibele ingrediënten vormen het hyaluronzuur, de peptiden en de ceramiden die we hierboven noemen een goede aanvulling op wat probiotica voor de huid kunnen doen (7, 8).
Lysate ingrediënten zijn ook gunstig voor de probiotische huidverzorging. Als afgeleide van probiotica werken lysaten samen om het microbioom van de huid te versterken en huidproblemen te verminderen (9).


Het is belangrijk om erop te wijzen dat probiotica in huidverzorging een zorgvuldige formulering vereisen vanwege hun inherente instabiliteit (ze zijn zeer kwetsbaar en de werking kan onder bepaalde omstandigheden verminderen ). Dit betekent dat er geen potjes moeten worden verpakt (door licht en lucht gaan ze sneller kapot) en dat er producten moeten worden gekocht van merken die een wetenschappelijk onderbouwd inzicht hebben in de werking van probiotica. Je moet ook op zoek gaan naar probiotica in een geurvrije formule, omdat dit hun kalmerende werking versterkt.

 

Het komt er op neer: Producten die gebruik maken van de juiste formuletechnieken zijn essentieel om het meeste uit je probiotische huidverzorging te halen. Voor het beste resultaat, zoek naar een combinatie van "biotische" ingrediënten om te profiteren van wat hun speciale synergie kan doen voor alle huidtypes.

Referenties voor deze informatie

1. Experimental Dermatology, September 2019, ePublication
2. Journal of Investigative Dermatology, September 2012, pages 933-939
3. World Allergy Organization Journal, August 2017, ePublication
4. Nature Reviews Microbiology, June 2015, pages 85–89
5. Fermentation, May 2019, pages 1-17
6. Microbiome, June 2019, ePublication
7. International Journal of Molecular Science, September 2019, ePublication
8. Trends in Food Science & Technology, May 2018, pages 105-114
9. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, December 2016, pages 2,038-2,047