De goedheid van de groene luciferenthee hebben we vooral te danken aan het hoge gehalte aan twee polyfenolen, namelijk L-theanine en de EGCG-catechine. Hier kunt u zien hoe deze stoffen ons lichaam beïnvloeden.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR L-THEANINE

Ontspanning en stemmingsverheffing
L-theanine is een aminozuur dat in thee en paddenstoelen zit. Aminozuren zijn chemische stoffen die de bouwstenen van het menselijk lichaam vormen, omdat ze eiwitten creëren die cruciaal zijn voor de productie van insuline, adrenaline en neurotransmitters. Ze ondersteunen ook de celregeneratie en helpen bij het verkrijgen van spiermassa. Zoals talrijke Amerikaanse en Australische studies hebben aangetoond, heeft L-theanine in combinatie met cafeïne - beide in matcha - een positief effect op de cognitieve functies, de concentratie en de stemming (1)(2). L-theanine kalmeert gedeeltelijk het stimulerende effect van cafeïne en verlaagt de bloeddruk. Als gevolg hiervan, en wat Newcastle University studies hebben aangetoond (3), geeft het drinken van een kopje matcha ons meer energie, maar ook minder zenuwachtig.

Effectief leren en verbetering van het geheugen
Een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition laat zien hoe matchathee de aandacht verbetert en helpt om zich te concentreren op een taak. Mensen die binnen 1,5 uur 2 of 3 koppen groene thee hadden gedronken, behaalden betere resultaten in de leerpraktijk dan consumenten die met een placebodrankje werden behandeld (4). Dankzij de stimulerende werking stimuleert groene thee het creatieve denken (5).

L-theanine heeft een positief effect op het geheugen, vooral op de werkende. Na het drinken van groene thee hebben de deelnemers aan de studie van de Universiteit van Basel enkele taken opgelost die bedoeld waren om de hypothese te testen. Vervolgens gebruikte professor Stefan Borgwart van de Psychiatrische Kliniek, die de studie leidde, de MRI om de hersenactiviteit van de deelnemers te controleren. Hij merkte dat er een modulatie was van de connectiviteit tussen de juiste superieure pariëtale lobule en de middelste frontale gyrus. De omvang van de groene thee induceerde een toename van de parieto-frontale connectiviteit die zich vertaalde in een verbetering van de taakuitvoering (6). Daarom wordt aangenomen dat groene thee extract gunstig kan zijn voor de behandeling van aandoeningen zoals dementie.

Concentratie en verminderde reactietijd
Twee bestanddelen - cafeïne en L-theanine - beide aanwezig in matcha in perfecte proporties, hebben een positieve invloed op onze cognitieve prestaties. In 2017 beoordeelden enkele Nederlandse onderzoekers hoe de consumptie van matcha en matchabevattende producten onze cognitieve functies beïnvloedt. Elke deelnemer moest een van de vier testproducten consumeren: matcha thee, matcha/theebar (4 g matcha/theepoeder per stuk), placebothee of placebobar. Vervolgens voerden de deelnemers een reeks cognitieve tests uit om hun aandacht, hun gegevensverwerkingscapaciteiten, hun werkgeheugen en hun episodisch geheugen te beoordelen, waarmee we iemands unieke herinnering aan een specifieke gebeurtenis bedoelen. Uit onderzoek bleek dat het drinken van matcha de basale aandachtsvermogens en de psychomotorische snelheid verbeterde als reactie op stimuli (7).

 

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR EGCG-CATECHINES

Catechinen behoren tot de groep van de polyfenolen. Ze zijn aanwezig in vele dieetproducten: planten, vruchten (bijv. appels, bosbessen, kruisbessen, druivenpitten, kiwi's, aardbeien), rode wijn, bier, cacaolikeur, chocolade, cacao, gewone groene thee; maar matcha is hun rijkste bron. Katheders bestrijden bacteriën, schimmels en virussen. Daarom versterken ze het immuunsysteem. Ze verwijderen ook zware metalen uit het lichaam en vertragen het verouderingsproces. Tea catechinen en polyfenolen zijn effectieve aaseters van reactieve zuurstofsoorten. De bevindingen van de meest recente studies tonen het verband aan tussen het regelmatig drinken van groene thee en de vertraging van de tumorgroei.

Sommige Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Colorado vergeleken de concentratie van EGCG in een infusie van de hoogwaardige Japanse lucifer en die van het zakje groene thee van Starbuck. De bevindingen geven aan dat de concentratie van epigallocatechine gallate (EGCG) in matcha 137 keer hoger was dan in een zakje thee. Zelfs hoogwaardige groene thee bevat drie keer minder EGCG-kathees dan luciferine (8).

EGCG = Antioxidanten die het verouderingsproces remmen
Catheïnen zijn polyfenolen die werken als krachtige antioxidanten. Ze elimineren reactieve zuurstofsoorten, waaronder vrije radicalen en peroxiden. Daarom heeft matcha-thee een superoxiderende werking die de abnormale activiteit van reactieve zuurstofsoorten tegengaat. De concentratie van reactieve zuurstofsoorten in de cellen wordt geregeld door antioxidanten, waaronder vrije radicalenvangers, glutathion, tocoferolen en antioxidantenenzymen. Het onevenwicht tussen de oxidanten en antioxidanten veroorzaakt een oxidatieve stress die kan leiden tot celbeschadiging of celdood Hoge oxidatieve stress, met zijn schadelijke effect op de weefsels, kan waarschijnlijk leiden tot neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson of Alzheimer. Het is ook gerelateerd aan het optreden van coronaire hartziekte.

Gewichtsverlies effect
Matcha-thee helpt het teveel aan calorieën te verbranden en verlaagt de bloedglucose- en insulinespiegel, zelfs als we onze eetgewoonten niet veranderen. De meta-analyse van de onderzoeksresultaten die in het American Journal of Clinical Nutrition zijn gepubliceerd, toont aan dat regelmatige consumptie van groene thee resulteert in de verbranding van 100 extra calorieën per dag (10). Dit komt omdat de EGCG-catechines het energieverbruik verhogen en de vetverbranding versnellen. Andere studies toonden aan dat consumenten van groene thee gemiddeld 1,3 kg verloren tijdens het twaalf weken durende experiment, zonder hun eetgewoonten te veranderen. Volgens een ander onderzoek hebben mensen die regelmatig groene thee drinken gemiddeld een lagere BMI en een kleinere tailleomvang dan niet-gebruikers. De tailleomtrek is een belangrijke determinant van onze gezondheidstoestand. Te veel vet daarin duidt op metabole afwijkingen zoals hypertensie, hypercholesterolemie en diabetes.

Een onderzoek van de Sao Paolo Universiteit naar een groep zwaarlijvige vrouwen toonde aan dat het verrijken van afslankprogramma's met groene thee de beste resultaten oplevert. Vrouwen die, afgezien van het volgen van het dieet en het verdergaan met de training, acht weken lang groene thee dronken, verloren niet alleen gemiddeld 5,8 kg, maar daalden ook in de tailleomvang. Bovendien verminderden ze het niveau van de triglyceriden en verhoogden ze de magere lichaamsmassa en de spierkracht (11). Wetenschappers van de Penn State University deden soortgelijke bevindingen met betrekking tot catechinen in groene thee (12). Uit een onderzoek van The Royal Society of Chemistry blijkt dat de effecten van het consumeren van reguliere groene thee worden vermenigvuldigd als het gaat om matcha. Dat komt omdat we bij het drinken van een kom luciferhout het hele poederblad consumeren en dus veel meer voedingsstoffen en voordelen opnemen dan bij een gewone thee (zowel oplosbare als onoplosbare ingrediënten). Hetzelfde experiment bevestigde dat matcha het niveau van lipoproteïne-cholesterol (LDL-C) met een lage dichtheid effectief verlaagt.

Het tegengaan van kankergroeiprocessen
Groene thee catechines (GTC's) bleken effectief te zijn in het remmen van de kankergroei. Een van de onderzoeken op dit gebied toonde aan dat het aanvullen van het dieet met een dagelijkse dosis van 600 mg groene thee catechinen de groei van prostaatkanker vermindert. Na 1 jaar werd slechts één tumor gediagnosticeerd bij de 30 met GTC's behandelde mannen (incidentie, ongeveer 3%), terwijl negen kankers werden gevonden bij de 30 met placebo behandelde mannen (incidentie, 30%) (14).

Uit onderzoek blijkt ook dat EGCG het metabolisme van kankercellen verandert, aangezien het de activering van het enzym dat verantwoordelijk is voor de groei en de activiteit van de kanker onderdrukt (15). Zoals een van de onderzoekers - Wai-Nang Lee van het Los Angeles Biomedical Research Institute (LA BioMed) - onderstreepte, kan het begrijpen van de werking van dit kankerbestrijdende attribuut van groene thee de deur openen naar een volledig innovatieve behandeling van kanker. Een team van wetenschappers van de Penn State University ontdekte dat de groene thee EGCG catechine soms de oxidatieve stress in orale kankercellen induceert, maar het oefent ook antioxiderende effecten uit in normale cellen (16).

Een bevolkingsonderzoek onder 75.000 vrouwen van middelbare leeftijd en oudere Chinese vrouwen toonde aan dat het regelmatig drinken van groene thee het risico op alle vormen van kanker van het spijsverteringsstelsel vermindert, met inbegrip van colorectale en maag- en slokdarmkanker. Zoals de studies van het Vanderblit Epidemiology Center hebben aangetoond, hebben vrouwen die 2-3 koppen groene thee per dag drinken een 21% verminderd risico op kanker van het spijsverteringsstelsel. Degenen die 20 jaar lang thee hebben gedronken hebben een 27-29% verminderd risico op spijsverteringskanker, in vergelijking met vrouwen die nooit regelmatig thee hebben gedronken. Alle vrouwen waren niet-rokers en niet-alcoholisten, hoewel er enkele verschillen waren in hun dieet en levensstijl, en deze factoren werden in aanmerking genomen bij de analyse van de gegevens. De bevindingen werden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition (17).

 

Catechinen die hart- en vaatziekten bestrijden
Uit een op de Japanse bevolking gebaseerde, prospectieve cohortstudie met 40 000 deelnemers van middelbare leeftijd en 90 000 houders is gebleken dat EGCG-catechines in matcha voordelen kunnen opleveren voor het hart en de bloedsomloop. Studies die zijn gepubliceerd in het tijdschrift JAMA (18) en in de Annals of Epidemiology (19) tonen aan dat het drinken van groene thee op regelmatige basis (d.w.z. weinig kopjes per dag) het risico op overlijden door hart- en vaatziekten vermindert. Hoe hoger de theeconsumptie, hoe lager het risico op overlijden, vooral bij vrouwen. Groene thee is een krachtig middel gebleken om het risico op een beroerte te verminderen.

Catechinen, vooral de sterkste - EGCG - hebben een ontstekingsremmend en stollingsremmend effect. Dertienjarige studies op meer dan 80 000 Japanners hebben aangetoond dat mensen die dagelijks één tot vier koppen groene thee drinken een 20% lager risico op een beroerte hebben dan mensen die helemaal geen groene thee drinken (20). "Regelmatige consumptie van groene thee verbetert de functies van de bloedsomloop omdat het stolling voorkomt" - zegt Yoshihiro Kokubo, de hoofdauteur van de publicatie. Hij vermoedt dat catechinen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van beroertes en andere hart- en vaatziekten.

Catechinen, de belangrijkste component van groene thee, kunnen door hun anti-inflammatoire en anti-stollingseffecten een fatale ziekte - aorta-aneurysma - voorkomen. Aneurysma's worden veroorzaakt door atherosclerotische processen, hypertensie en snelle fysieke inspanningen. Uit Japans onderzoek is gebleken dat EGCG-catechines elastine regenereren, dat het belangrijkste eiwit is dat verantwoordelijk is voor de slagaderelasticiteit (21).

Japanse matcha en botgezondheid
EGCG catechinen in matcha groene thee houden de botten in goede conditie en voorkomen osteoporose bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Een van de studies toonde aan dat het drinken van groene thee op regelmatige basis gecorreleerd is met een vermindering van 30% van het risico op botbreuken bij vrouwen en mannen van 50 jaar en ouder. Deelnemers aan een andere studie, die betrekking had op 150 postmenopauzale vrouwen, consumeerden ongeveer 500 mg thee-extract, wat zich vertaalt in 1-2 koppen Japanse matcha thee. Het resulteerde in een betere gezondheid van de botten en een hogere dichtheid van het botweefsel, waardoor de neiging tot ontstekingen afnam en de spierkracht verbeterde (22).

BIBLIOGRAPHY:

1. „Acute effects of tea constituents L-theanine, caffeine, and epigallocatechin gallate on cognitive function and mood: a systematic review and meta-analysis”, Nutrition Reviews. 2014 Aug;72(8):507-22, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24946991 2. “The effects of L-theanine on alpha-band oscillatory brain activity during a visuo-spatial attention task” Brain Topogr. 2009 Jun;22(1):44-51, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841456 3. A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood”, Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(14):2563-76, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25761837 4. “Acute effects of tea consumption on attention and mood”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/10/30/ajcn.113.058248.abstract 5. Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review”, Phytomedicine. 2017 Oct 15;34:26-37, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506 6. “Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing”, Psychopharmacology (Berl). 2014 Oct;231(19):3879-88, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507 7. “An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance”, Food Research Int. 2017 Sep;99(Pt 1):72-83, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28784536 8. “Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography”, Journal of Chromatography A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774 9. „The Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS Inhibition Effect”, “Molecules” 2016, 21(4), 474; http://www.mdpi.com/1420-3049/21/4/474 10. “Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1682S/4577486 11. “The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women”, Journal of Medicinal FoodVol. 16, No. 2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140132 12. “Epigallocatechin-3-gallate Increases the Expression of Genes Related to Fat Oxidation in the Skeletal Muscle of High Fat-Fed Mice.” “Food & Function” 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400462/ 13. “The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet.”. “Food & Function” 2016 Jan;7(1):294-300, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26448271 14. “Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study”, “Cancer Research” 2006; 66:1234–40, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16424063 15. “Metabolic consequences of LDHA inhibition by epigallocatechin gallate and oxamate in MIA PaCa-2 pancreatic cancer cells”, „Metabolomics”, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11306-014-0672-8 16. “Differential prooxidative effects of the green tea polyphenol, (–)‐epigallocatechin‐3‐gallate, in normal and oral cancer cells are related to differences in sirtuin 3 signaling”, “Molecular Nutrition and Food Research”, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201400485 17. “Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women’s Health Study”, “The American Journal of Clinical Nutrition”, Volume 96, Issue 5, 1 November 2012, https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1056/4576999 18. “Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study”, JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850 19.“Association of green tea consumption with mortality due to all causes and major causes of death in a Japanese population: the Japan Public Health Center-based Prospective Study (JPHC Study)”, Annals of Epidemiology” 2015 Jul;25(7):512-518.e3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25900254 20. “The Impact of Green Tea and Coffee Consumption on the Reduced Risk of Stroke Incidence in Japanese Population”, “Stroke” 2013, http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/03/14/STROKEAHA.111.677500 21. “Prevention of abdominal aortic aneurysm progression by oral administration of green tea polyphenol in a rat model”, “Journal of Vascular Surgery” 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27473778 22. “Tea and bone health: steps forward in translational nutrition”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1694S/4577502