Letterlijk vertaald betekent matcha "poederthee". De hoogwaardige soorten worden vandaag de dag verbouwd in Japan, waar ze 1000 jaar geleden als basiselement van de theeceremonie verscheen. Vandaag de dag is het een inherent onderdeel van de Japanse culinaire cultuur, als bestanddeel van warme en koude dranken en in verschillende gebakjes.

Sinds het begin van de 21e eeuw is matcha steeds populairder geworden onder mensen die een bewuste levensstijl over de hele wereld bepleiten en heeft het de reputatie verworven een van de gezondste voedingssupplementen te zijn.

Matcha biedt de hoogste bekende waarde aan celbeschermende antioxidanten van alle natuurlijke producten, vele malen groter dan gojibessen, granaatappels of gewone groene thee. Deze antioxidanten, die catechinen worden genoemd, hebben naar verluidt krachtige antikankerachtige eigenschappen. Van Matcha's catechinen is vastgesteld dat ze de thermogenese, de hoeveelheid verbrande calorieën in het lichaam, met meer dan 20% van het dagelijkse energieverbruik verhogen. De cafeïne in Matcha zorgt voor een zachte energieboost die in evenwicht wordt gehouden door L-theanine, een aminozuur dat hoort bij groene thee en dat kalmerende eigenschappen heeft. De combinatie van beide elementen maakt het mogelijk om een staat van acute alertheid en verkwikking te bereiken zonder dat er een cafeïne-incidentie ontstaat die verband houdt met de consumptie van koffie.

Wat is het verschil tussen matcha en gewone groene thee?

Bij het drinken van matcha consumeren we hele bladeren groene thee, en zo voorzien we ons lichaam van alle voedingsstoffen die in de thee zitten (aminozuren, mineralen, vitaminen, vezels en anti-oxidanten). In het geval van normaal gesproken gezette thee wordt slechts 10-20% van deze bestanddelen door het lichaam geabsorbeerd (afhankelijk van het soort thee), omdat de meeste van deze bestanddelen niet oplosbaar zijn. Dit is het fundamentele verschil tussen matcha en alle andere theesoorten.

Moya Matcha is een merk van authentieke Japanse biologische matcha die in de regio Uji in de prefectuur Kyoto wordt verbouwd en al meer dan 800 jaar bekend staat om de teelt van groene thee van de hoogste kwaliteit. De Uji regio staat bekend om zijn vruchtbare grond en schoon water. De groene theeplanten daar hebben ideale omstandigheden voor de groei dankzij de heuvels die voor goed zonlicht zorgen, frequente nevels die delicate bladeren beschermen tegen vorst en een hoge hoeveelheid regen. Moya Matcha wordt minutieus verbouwd en geoogst op kleine biologische theevelden in familiebezit. Vervolgens wordt het lokaal in Japan verwerkt, hermetisch verpakt en in kleine partijen verzonden om een optimale versheid voor al onze kwaliteiten te garanderen. Dit helpt om alle kwaliteiten van het theeblad te behouden en een hoog niveau van mineralen en antioxidanten te behouden.