Matcha is een zeer krachtige antioxidant

Antioxidanten zijn verantwoordelijk voor het neutraliseren van de negatieve effecten van vrije radicalen: ongepaarde zuurstofatomen die in het lichaam circuleren en gezonde moleculen aanvallen dragen bij aan de ontwikkeling van hart-, oog-, hersen- en huidziekten en de meeste soorten kanker. De vorming van vrije radicalen wordt versneld door bijvoorbeeld chronische stress, ze komen ook in het lichaam terecht met gefrituurde of gegrilde voedingsmiddelen en met vervuilde lucht. Antioxidanten elimineren vrije radicalen, herstellen het evenwicht in het lichaam en ondersteunen het immuunsysteem op een permanente manier. Door hun werking voelen we ons gezonder en worden verouderingsprocessen vertraagd. Grote hoeveelheden antioxidanten zijn te vinden in verse groenten en fruit, maar matcha bevat hun hoogste concentratie in de ORAC-schaal!

 

Een rijke bron van catechinen, EGCG - 

Matcha-thee is een rijke bron van catechinen. Het onderscheidt zich van alle andere antioxidanten door zijn specifieke eigenschappen in het neutraliseren van de activiteit van vrije radicalen. Catechinen verminderen het risico op atherosclerose, hebben een antibacteriële en antivirale werking en verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Ze spelen een belangrijke rol in de bescherming van de huid tegen schadelijke zonnestraling. Een derivaat van catechine genaamd EGCG, dat aanwezig is in matcha, is een bijzonder sterk antioxidant. Deze organische verbinding heeft een sterke anti-tumoractiviteit en is een antioxidant die 100 keer sterker is dan vitamine C. Omdat we hele gemalen theebladeren consumeren, is één kopje van deze thee een equivalent van 10 kopjes gebruikelijke groene thee wat betreft het gehalte aan antioxidanten.

Kalmerend en ontspannend

Matcha wordt al meer dan 1000 jaar door de Chinese taoïsten en Japanse zenboeddhistische monniken gebruikt als een middel om de rust en helderheid van geest te bewaren tijdens de lange uren van meditatie. Vandaag de dag weten we dat bijvoorbeeld L-theanine, een aminozuur dat geconcentreerd is in de bladeren die gebruikt worden om matchy te produceren, verantwoordelijk is voor deze neuropsychiatrische processen. L-theanine stimuleert de uitstoot van alfagolven in de hersenen, die onze stemming beïnvloeden en een gevoel van ontspanning en rust oproepen, zonder slaperigheid te veroorzaken. L-theanine helpt om de staat van waakzame ontspanning te induceren, vergelijkbaar met de staat die bereikt wordt door meditatie. Een traditioneel luciferpoeder heeft vier keer zoveel L-theanine (39 mg per portie) als groene thee in een zakje.

 

Verbeterd geheugen en concentratie

Voedingsdeskundigen bevelen L-theanine aan, ook vanwege het gunstige effect ervan op het behoud van de juiste niveaus van dopamine en serotonine in het lichaam - stoffen die cruciaal zijn voor het welzijn, de creativiteit en de bereidheid om uitdagingen aan te gaan. Deze twee organische verbindingen spelen een essentiële rol in talrijke processen van het zenuwstelsel, zoals de slaap, het motiverend vermogen, het vermogen om plezier te beleven. Serotonine werkt als neuromediator, wat betekent dat het een "boodschapper" van het lichaam is die informatie tussen de hersencellen doorgeeft. Het juiste niveau maakt het mogelijk om in slaap te vallen en reguleert de bloeddruk. Een tekort aan serotonine leidt tot een depressieve stemming, een groot tekort aan depressie. Dopamine is de belangrijkste neurotransmitter van de groep catecholaminen die in de menselijke hersenen wordt afgescheiden. Volgens recente studies is dopamine de basis van motiverende processen die verantwoordelijk zijn voor onze bereidheid om te handelen, te leren en te leren kennen.

 

Het verhoogt het energieniveau en verbetert het uithoudingsvermogen

Oorlogszuchtige samoerai's dronken matcha voor een expeditie als een natuurlijke energiegevende drank. Matcha bevat grote hoeveelheden L-theanine en andere voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op het immuunsysteem. Het energieniveau na het drinken van een kopje lucifer kan langer dan zes uur aanhouden. Ondanks het gehalte aan cafeïne in matcha zijn er na consumptie ervan geen bijwerkingen die typisch zijn voor de toestand na het drinken van koffie, zoals hyperactiviteit, hoge druk en nervositeit. Een gevoel van instroom van energie is stabieler dan bij stimulatie van koffie, omdat de cafeïne in het bloed in regelmatige doses wordt verdeeld. Er is ook geen risico op een gevoel van uitstroom van energie, waarover consumenten van sterke koffie klagen. 80 milligram cafeïne in een kopje lucifer is een equivalent van 90-150 milligram in een portie koffie.

 

Het helpt bij het verbranden van overtollige calorieën

Matcha groene thee versnelt de stofwisseling van het lichaam, waardoor de vetverbranding vier keer zo snel verloopt. In tegenstelling tot veel andere diëten op de markt veroorzaakt matcha, als natuurlijk voedingssupplement, geen bijwerkingen zoals een verhoogde hartslag of een verhoogde bloeddruk.

 

Perfecte ontgifting

Het hoge gehalte aan chlorofyl, een groen pigment dat de groene kleur aan de bladeren geeft, zit in matcha en het reinigt het lichaam van giftige stoffen. De hoeveelheid chlorofyl in de bladeren neemt toe als gevolg van een speciale productiemethode waarbij de theeplanten drie weken voor de oogst worden geschaduwd. Hierdoor heeft de echte matchaplant uit Japan een prachtige intens groene kleur.

 

Versterking van het immuunsysteem

De catechinen in lucifer-thee helpen niet alleen bij de bestrijding van vrije radicalen, maar hebben ook antibiotische eigenschappen en versterken ons immuunsysteem door de antibacteriële en antivirale werking. Een kopje thee levert aanzienlijke hoeveelheden vitamine A en C, kalium, calcium en ijzer aan het lichaam.


Vergelijking van Sencha 3 g in 240 ml heet water en 2 g lucifer in 100 ml (Pro Eco Research, Brunswick Lab., Covance Lab.)


Het verlaagt het niveau van slechte cholesterol

Volgens onderzoek hebben mensen die regelmatig matcha drinken lagere niveaus van slecht LDL-cholesterol en een hoger goed HDL-cholesterol. Mannen die matcha drinken vertonen een 11% lagere incidentie van hartziekten dan diegenen die het niet drinken (American Journal of Clinical Nutrition, 2011).