Home » Organische douchezepen Biotanjo » Feiten over zeep

FEITEN OVER ZEEP
Zeep is onze passie en ons levensonderhoud. We willen hier een paar mythes ophelderen en u ook informeren over de mysteries van de zeep !

Wat zijn de verschillende bestanddelen van zeep ?
Zeep is een reinigingsmiddel gemaakt van de interactie van oliën en vetten [zuren] met een alkali [natriumhydroxide] om een vaste reep te produceren. Oliën en vetten voor zeep zijn verbindingen van glycerine en natuurlijke vetzuren [in het algemeen verwijzen vetzuren naar alle verbindingen die afkomstig zijn van de afbraak van vetten]. Wanneer oliën worden gemengd met een alkali, vormen ze glycerine en de natriumzouten van de vetzuren. Daarom zou alle zeep theoretisch een natuurlijk glycerinegehalte moeten hebben [hoewel sommige grote zeepfabrikanten deze stof verwijderen en apart verkopen]. Onze zepen hebben het glycerinegehalte intact, deze prachtige stof is een natuurlijk bevochtigingsmiddel en trekt vocht aan uit de lucht, waardoor de huid zacht en soepel blijft.

Veel verschillende oliën, vetten en boters worden gebruikt bij de vervaardiging van zeep die verschillende heilzame vetzuren bevatten, zoals bijv.

  • olijfolie bevat voornamelijk oliezuur dat kleine, milde en romige belletjes produceert;
  • kokosolie bevat bijna 50% laurinezuur dat grote, vette, open, pluizige bubbels maakt en zonnebloemolie bevat voornamelijk linolzuur dat grote, open conditionerende bubbels produceert. Dus de vaardigheid van de zeepmaker komt in de praktijk met het combineren van verschillende oliën en vetten in de juiste verdunningen die worden gebruikt om het best mogelijke schuim te produceren, maar het houden van de zeep mild, zacht - waardoor een mooie kalmerende nasmaak op de huid [en niet piepend schoon, voelt strak en ruw aan zoals sommige zepen doen].

Zeep verwijdert vet en vuil van de huid omdat sommige bestanddelen oppervlakte actieve stoffen zijn. Oppervlakte-actieve stoffen hebben een moleculaire structuur die fungeert als een verbindende schakel tussen water en het vuil. Hierdoor worden de vuildeeltjes, muffe make-up, vet etc. van de huid losgemaakt. Het ene uiteinde van het molecuul is hydrofiel (aangetrokken tot water) en het andere uiteinde is hydrofoob (aangetrokken tot stoffen die niet in water oplosbaar zijn).

 

Dus, zeep is een zeer effectief reinigingsmiddel, maar het is veel meer!

Sommige ingrediënten die u op veel populaire zepen ziet, hebben geen heilzame werking voor de huid, in feite kunnen ze problemen veroorzaken zoals allergieën, bijvoorbeeld parfum - u zult dit zien op de meeste zepen ingrediëntenlijst. Dit is een chemische geur die een door de mens gemaakte cocktail van chemicaliën is, gewoon een aroma dat geen therapeutische eigenschappen heeft en voor veel huidtypes giftig en irriterend kan zijn. In feite beweert meer dan 70% van de vrouwen om verschillende redenen op een bepaald moment last te hebben van een gevoelige huid.

Daarom is het belangrijkste in onze zepen dat ze GEEN kunstmatige, chemische geuren bevatten, maar alleen essentiële aromatherapeutische oliën van hoge kwaliteit die wel heilzame therapeutische eigenschappen voor de huid hebben. In feite zijn alle etherische oliën zachtjes antiseptisch in hun werking en vele zijn correctief voor verschillende huidproblemen, vooral wanneer er sprake is van een onbalans, d.w.z. te droog of te vettig. Wij gebruiken een royale, effectieve verdunning van professioneel gemengde etherische oliën in al onze producten die niet alleen heerlijk ruiken, maar ook een positieve, therapeutische werking hebben voor de huid. U zult een groot verschil zien en voelen wanneer u onze natuurlijke, koude proceszeep gebruikt in vergelijking met een commerciële massa-zeep.

Zeep voor perfecte schoonheid
Dit zijn de ingrediënten van een beroemde "zeep" die vochtinbrengende claims maakt :-

Witte Schoonheidsbar
Sodium Cocoyl Isethionate - wasmiddel.
Stearinezuur - was.
Kokoszuur - kokosvetzuur.
Natriumtallowater - dierlijk vet.
Water
Natrium-isethionaat - wasmiddel.
Natriumstearaat - een wit poeder dat is afgeleid van plantaardig vet en dat vaak wordt gebruikt in zepen en cosmetica. Het kan ook worden gebruikt als een waterdicht en geleermiddel. Natriumstearaat wordt ook vaak gebruikt als goedkope stabilisator in kunststoffen. Een potentieel allergeen.
Cocamidopropyl Betaine - wasmiddel.
Natriumcocoaat of natriumpalmkernelaat - kokosnoot- of palmpitolie.
Geur - chemisch aroma, een potentieel allergeen.
Natriumchloride - zout, gebruikt als verdikkingsmiddel.
Tetranatrium Etidronaat - een chemische stof die wordt gebruikt als waterontharder in zepen om zeepresten te voorkomen.
Tetranatrium EDTA - een synthetisch conserveringsmiddel dat irriterend kan zijn voor het
ogen/slijmvliezen.
BHT - een vaste, witte, kristallijne antioxidant die giftig kan zijn voor de nieren.
Titaandioxide (CI 77891) - witte kleurstof.
Maar dit is GEEN natuurlijke zeep, zoals u kunt zien bevat het voornamelijk chemische wasmiddelen, dierlijk vet [yuk, wie wil er nu met reuzel wassen???], synthetische geuren en conserveringsmiddelen.

 

Ook bieden veel bedrijven dit soort repen aan en noemen hun zeep natuurlijk, maar dat is het natuurlijk niet. Zeep correct geformuleerd heeft glorieuze, overvloedige schuim, er is geen noodzaak om het schuim te stimuleren met chemicaliën !!

 

Dit zijn de twee veelgebruikte ingrediënten in deze synthetische wasmiddelrepen:

Propyleen glycol - een petrochemische
Natriumlaurylsulfaat, natriumlaurylsulfaat - harde reinigingsmiddelen


Of een voorbeeld van onze zeep ingrediënten:

Extra koudgesperste olijfolie
Virgin Coconut Oil
Biologische fair-traded raw Shea Butter en Cacaoboter
Zonnebloemolie
Bronwater
Etherische oliën van aromatherapeutische kwaliteit
Organische botanische producten
Natuurlijke plantenkleuren en klei


WELKE ZOU JE LIEVER HEBBEN?
Wanneer oliën worden gemengd met de alkali [soms loog genoemd] vindt een proces plaats dat verzeping wordt genoemd. Oliën zijn samengesteld uit vetzuren zoals eerder genoemd, hebben een bepaalde hoeveelheid van een alkali nodig om ze te verzepen, of om ze te veranderen in zeep. Dit is een cruciaal onderdeel van de zeepproductie en wanneer het correct en professioneel geformuleerd is, blijft er GEEN loog over in de afgewerkte zeep.

Als extraatje "vetten" we eigenlijk al onze zepen. Dit betekent dat de oliën of vetten ongecontroleerd in de zeep zijn achtergebleven, zodat er wat vet/olie in de oorspronkelijke vorm blijft, zodat het een onzichtbare, beschermende en conditionerende laag op de huid vormt. Het doel van het superfatten van de zeep is om deze meer "hydraterende" kwaliteit te geven, waardoor het milder is voor de huid.

Bij het lezen van de INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) die een wettelijke verplichting is voor alle cosmetische producten, is het moeilijk voor de persoon die niet in deze business zit of die geen persoonlijke verzorgingsproducten vervaardigt, om de betekenis van deze etikettering te begrijpen.

Het is een systeem dat is bedacht voor wassen, oliën, pigmenten, chemicaliën en andere ingrediënten van zepen, toiletartikelen en cosmetica op basis van wetenschappelijke & Latijnse namen van ingrediënten, bijv.

Wanneer olijfolie verzeept wordt heet het : Sodium olivate.
Wanneer kokosolie verzeept wordt heet het : Sodium cocoaat.

Wanneer shea butter wordt verzeept heet het :  Sodium Sheabutteraat.

Wanneer Castrorolie wordt verzeept is, heet het : Sodium Castorate

Wanneer zonnebloemolie verzeept is heet het : Sodium Sunflowerate.

Bij verzeepte palmolie heet het : Sodium palmate  GEEN PALMOLIE IN ONZE ZEPEN!

Wanneer dierlijk vet wordt verzeept heet het : sodium tallowate