Controleer de labels op de kaarsen in je huis en je zult waarschijnlijk merken dat sommige zijn gemaakt van paraffine en sommige zijn gemaakt van soja wax en je kunt je afvragen of er echt een groot verschil is tussen paraffine wax versus sojawax.

Hoewel het beide gangbare kaarsvetten zijn, is het onderscheid tussen beide zeer reëel, en er is een reden waarom we voor de meeste van onze kaarsen voor sojawax hebben gekozen. 

Hier zijn zeven redenen waarom we de voorkeur geven aan kaarsen van sojawax boven paraffine:

Sojawax is helemaal natuurlijk.

Sojawax wordt gemaakt van sojabonen, terwijl paraffine wordt gemaakt van petroleum (ja, dezelfde petroleum die gebruikt wordt om olie en gas te maken). De in 1850 ontdekte paraffine wordt gemaakt door de wasachtige substantie uit de ruwe olie te verwijderen. Sojawax werd in 1991 ontdekt als alternatief voor paraffine en is een gehydrogeneerde vorm van sojaolie. Sojawax is niet alleen natuurlijk, het is ook duurzaam omdat we meer sojabonen kunnen verbouwen. Paraffine is niet duurzaam omdat fossiele brandstoffen niet kunnen worden vernieuwd.

Sojawax geeft minder roet af.

Alle kaarsen stoten wat roet uit, maar onder dezelfde omstandigheden (lengte van de lont, aanwezigheid van een tocht, etc.) zal een paraffine kaars meer roet uitstoten dan een sojakaars. Dit roet kan de kaarscontainer verkleuren en soms ook op uw muren, meubels en gordijnen terechtkomen, vooral als je veel luchtcirculatie heeft die het roet in beweging brengt. Als je een sojakaars en een paraffinekaars naast elkaar aansteekt, merk je het verschil in het roet.

Sojawax geeft minder giftige stoffen af.

Roet is niet het enige wat paraffine afgeeft. Bij het verbranden of smelten van paraffine komen 11 bekende gifstoffen vrij - waarvan er twee kankerverwekkend zijn - in de lucht. (Een kankerverwekkende stof is een stof die kanker bevordert.) Omdat sojawax een biologisch afbreekbare wax is die gemaakt is van sojabonen, die we eten, bevat het deze gifstoffen en kankerverwekkende stoffen niet. Niet alleen is sojawax beter voor het milieu, het is ook beter voor jou, je gezinsleden en je huisdieren.

Sojawax brandt langer.

Alles bij elkaar genomen zal sojawax tussen de 30 en 50 procent langer branden dan een paraffinekaars. Ook dit hangt af van de hoogte en breedte van de kaars, de lengte van de lont en andere factoren. Om te maximaliseren hoe lang uw soja kaars brandt, moet je de kaarslont kortknippen tot max 0.5 cm voordat je de kaars weer aansteekt. (zie onderaan hoe je je lont het beste kan trimmen ) Brand de kaars niet langer dan vier uur, want dan kan de wax oververhit raken. Houd de kaars uit de buurt van tocht, en laat de lont pas oplichten als deze beweegt als de wax gesmolten is.

Sojawax heeft een lager smeltpunt.

Vanwege de grote, gedefinieerde kristalstructuur heeft paraffinewas een hoger smeltpunt, tussen 120-160°F (49-71°C). Sojawas heeft een lager smeltpunt dan dat, waardoor het gemakkelijker te verbranden is in koelere omgevingen of tijdens koudere seizoenen zoals de winter. Dit lagere punt verlaagt ook het risico dat u zich per ongeluk verbrandt als de kaars omvalt of als er een ongeluk gebeurt. Sojawax kan uit zichzelf smelten als je in een  heet gebied woont. Door de kristalstructuur is paraffine meestal ook harder en brozer, terwijl sojawax zachter en plooibaarder is.

Sojawax heeft een sterkere geur.

Door het gebrek aan roet en giftige stoffen die in de lucht vrijkomen, hebben sojawax kaarsen een sterker geurprofiel dan paraffinekaarsen. De chemische stoffen die vrijkomen bij paraffine kunnen de geur tijdens het branden verstoren . Aangezien je geen extra geuren aan kaarsen kunt toevoegen (te veel geurstof zal de wax in gevaar brengen), is het belangrijk om een schone verbranding te hebben die het aroma echt tot zijn recht laat komen. Immers, je brandt de kaars waarschijnlijk niet elleen voor het licht, maar ook voor de geur.